Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας





"Εμείς στην εκπαιδευτική μας εκδρομή δεν πήγαμε με όλο το σχολείο, αλλά μόνο με την τάξη μας και την κυρία Σκόρδου και την κυρία Κουρτέση. Πήγαμε στο Μουσείο της Χώρας, στο οποίο είδαμε ενδιαφέροντα αντικείμενα και αγάλματα,που η Γεωργία τα έβγαζε φωτογραφία."
Κωνσταντίνα Γιγίνη

"Μια Πέμπτη πριν από τα Χριστούγεννα πήγαμε εκδρομή (χάνοντας ένα ακόμη μάθημα Πληροφορικής, αλλά δεν πειράζει), μόνο εμείς όμως και το υπόλοιπο σχολείο μας κοιτούσε με μισό μάτι, όταν φεύγαμε."
Αυγουστίνα Μάστορη



"Το Μουσείο στεγάζεται σ' ένα σύγχρονο κτίριο, στον πεζόδρομο, ιδρύθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Γουλανδρή και λειτουργεί από το 1981...Ξεκινήσαμε την ξενάγηση από τον πρώτο όροφο, όπου υπήρχαν ευρήματα από τη Ζαγορά, έναν οικισμό των γεωμετρικών χρόνων και δεν ξέραμε τι να πρωτοθαυμάσουμε, αγγεία και σκεύη καθημερινής χρήσης, λίθινα εργαλεία, κοσμήματα, υφαντικά βάρη, διάφορα μικροαντικείμενα από το ιερό της πόλης."
Στέλιος Χρονόπουλος



"Όσο έμπαινες στο εσωτερικό του μουσείου, έβλεπες τα διάφορα αγγεία της γεωμετρικής εποχής, διακοσμημένα με μαιάνδρους και διάφορα άλλα σχηματάκια. Μας εξήγησαν ότι αυτά τα αγγεία χρησιμοποιούνταν για να τοποθετούν εκεί τα προϊόντα τους, όπως το λάδι...Μεγάλη εντύπωση όμως μου έκανε ο Ερμής της Άνδρου. Ήταν ένα άψογο μαρμάρινο άγαλμα με τέλειες αναλογίες και πολύ ευδιάκριτες λεπτομέρειες."
Γιώργος Ντούρας



"Για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας, ώρες ώρες έπεφταν και κάτι ερωτησούλες, πχ "ποιας εποχής είναι αυτό το αγγείο;", αλλά τι να κάνουμε, έπρεπε να το υποστούμε κι αυτό, είπαμε σε εκπαιδευτική επίσκεψη βρισκόμαστε, όχι σε εκδρομή!"
Αυγουστίνα Μάστορη



"Στο μουσείο είδαμε παλιά αντικείμενα, είδαμε αγάλματα από άγνωστους θεούς, και απομεινάρια από τμήματα ζώων ή και ανθρώπων. Επίσης είχε πολλά ομοιώματα από τα σπίτια που είχαν τότε, τα οποία μου κίνησαν πολύ το ενδιαφέρον, γιατί ήταν χτισμένα τόσο ωραία, ώστε φαντάστηκα τη ζωή μου μέσα σε ένα τέτοιο χώρο και γενικώς σε μια τέτοια εποχή."
Φραντζέσκα Μανέτα



"Εγώ είχα πάει πολλές φορές σε αυτό το μουσείο, αλλά ποτέ δεν το είχα προσέξει καλά. Η κυρία Κουρτέση μας ρωτούσε συνεχώς αν τα αγγεία ήταν της ακμής της γεωμετρικής εποχής και ποιο είναι πιο παλιό από το άλλο. Εγώ έβγαζα συνέχεια φωτογραφίες,αλλά επειδή είχε τζάμι μπροστά από τα εκθέματα,έκανε αντανάκλαση και έβγαινα κι εγώ στην εικόνα."
Γεωργία Ρήγα

"Το πιο σημαντικό γλυπτό που είδαμε στο μουσείο ήταν το άγαλμα ενός γυμνού νέου, που θεωρήθηκε ότι παριστάνει Ερμή. Η επιγραφή κοντά του έγραφε ότι είναι ελληνιστικό αντίγραφο από πρωτότυπο του 4ου αιώνα του γλύπτη Πραξιτέλη."
Στέλιος Χρονόπουλος



"Αυτή την επίσκεψη στο μουσείο την κάναμε γιατί ήμασταν λίγο αδύναμοι στην ιστορία, αλλά μετά από αυτήν την επίσκεψη, γίναμε καλύτεροι."
Φωτεινή Γουλιερμή



"Όταν φύγαμε από το μουσείο συναντήσαμε τον παπά Νικόλα Μανδαράκα. Ήταν καθηγητής στο σχολείο μας πριν από αρκετά χρόνια, τον ήξερε η κα Σκόρδου, η υπεύθυνη της τάξης μας και καθηγήτρια νεοελληνικής γλώσσας, και όταν τον είδε, άρχισε να θυμάται τα παλιά και μας έλεγε πόσο καλός ήταν στο μπάσκετ. Παλιές καλές αναμνήσεις! Τελοσπάντων..."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου