Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η φετινή μας εκδρομή στην Αθήνα






Η φετινή μας εκδρομή στην Αθήνα-για τρίτη συνεχή χρονιά-έγινε στο τετραήμερο από Πέμπτη 17/5 έως και Κυριακή 20/5. Τέσσερις γεμάτες μέρες. Στην αρχή γεμάτες νερό, αφού έβρεχε ασταμάτητα, λες και ήθελε να μας τρομοκρατήσει που ντυθήκαμε καλοκαιρινά και εξορμήσαμε Μάη μήνα, οι άφρονες. Η πρώτη μας επίσκεψη στο ναό της δημοκρατίας, στη Βουλή, όπου ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε για την ιστορία του κτιρίου. Τόση ιστορία μαζεμένη σε ένα κτίριο, κι εμείς που νομίζαμε ότι η Βουλή είναι μόνο πολιτικές συζητήσεις και αγορεύσεις! Άραγε βαραίνει το ίδιο η ιστορία και για τους εκλεκτούς του λαού που μπαίνουν σ'αυτό το κτίριο; Ή μάλλον... πότε αρχίζουν να συνηθίζουν αυτό το βάρος;

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στην επιστήμη. Στο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκεφθήκαμε τρία μουσεία, Ορυκτολογίας, Παλαιοντολογίας και Ζωολογίας. Δίπλα σε φοιτητικές παρέες, αφισοπόλεμο και τραπεζάκια παρατάξεων, τρεις χώροι γεμάτοι πολύτιμα εκθέματα, που μας γνώρισαν τον ορυκτό πλούτο και την πανίδα της χώρας μας και άλλων χωρών και μας έδωσαν μια εικόνα για το πώς ήταν η γη και η ζωή πάνω σ'αυτήν πριν από πολλά χρόνια. Πολύτιμη κι εδώ η ξενάγηση των ειδικών επιστημόνων, που έλυσαν όλες τις απορίες μας και μας έδειξαν πόσο συναρπαστικό παιχνίδι είναι η γνώση.


 Την ίδια μέρα, βρεθήκαμε και στο Αστεροσκοπείο, αλλά εκεί το πρόγραμμα δεν προσέλκυσε τόσο το ενδιαφέρον μας. Ίσως έφταιγε η ασταμάτητη βροχή, που μας κούρασε...
Η τρίτη μέρα ήταν ηλιόλουστη και τη χαρήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, όπου ξεναγηθήκαμε εκεί που κάποτε ήταν η νεκρόπολη της αρχαίας Αθήνας. Ποιος να το έλεγε πως οι νεκροί ξέρουν τόσα πολλά για τη ζωή; Αξέχαστες θα μας μείνουν δυο επιτύμβιες στήλες, το νεκρό μωρό στην αγκαλιά της γιαγιάς του, που το φρόντιζε και σ'αυτήν και στην άλλη ζωή, και τα δυο ηλικιωμένα αντρόγυνα που περίμεναν το βαρκάκι του χάρου, λες και περίμεναν το πλοίο της γραμμής, για να πάνε ένα ταξιδάκι αναψυχής.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα είχε θέατρο. Είδαμε την παράσταση: "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου", που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Άλκης Ζέη. Κατά γενική ομολογία, η καλύτερη στιγμή της εκδρομής. Μια παράσταση που αν και θεωρείται παιδική, μας άγγιξε όλους μικρούς και μεγάλους. Η  ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, όσο ποτέ επίκαιρη, όσο ποτέ σημερινή.
Την τελευταία μέρα η επαφή μας με τη νεότερη ιστορία ήταν πολύ πιο...χειροπιαστή. Επισκεφθήκαμε το θωρηκτό Αβέρωφ στο Παλιό Φάληρο και ξεναγηθήκαμε από τους άνδρες του πληρώματος σε όλο το πλοίο που είναι ένα μεγάλο μουσείο. Βαλκανικοί πόλεμοι, Α΄και Β΄παγκόσμιος,  γεγονότα και ηρωισμοί, επώνυμοι και ανώνυμοι ήρωες,  γενναίες ψυχές, που κλείστηκαν για πάντα μέσα στο γέρικο σκαρί, μαζί με τις παλιές φωτογραφίες και τα γράμματα, τους σάκους και τα μαγειρικά σκεύη των ναυτών.

Το εικονιζόμενο χελωνάκι ήταν η μασκότ της εκδρομής, αφού το είδαμε ως γιγάντιο απολίθωμα στο μουσείο, το φάγανε οι Ιταλοί στην Κατοχή, στο θεατρικό έργο, και το βρήκε ο Ζαννής στον Κεραμεικό.

 Στο πλοίο του  γυρισμού,  αφού συμφωνήσαμε ότι αυτή η εκδρομή ήταν η καλύτερη και υποσχεθήκαμε και του χρόνου -ακόμα και σε αυτούς/ές που του χρόνου ίσως δεν θα καταδέχονται να έρθουν μαζί μας σε μια τέτοια εκδρομή, με γονείς,μικρά αδερφάκια και γιαγιάδες, γιατί θα είναι στο λύκειο- επιδοθήκαμε σε ασκήσεις επανάληψης για τις εξετάσεις.Κι αφού οι περισσότεροι μαθητές ανταποκρίθηκαν με σχετική προθυμία, είπα κι εγώ να τους απαλλάξω από αυτό το ρεπορτάζ για φέτος.
Αναστασία Σκόρδου

 

ΥΓ: Τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στους γονείς των μαθητών μας που στήριξαν με τη συμμετοχή τους και την παρέα τους την εκδρομή μας.
Συνοδοί καθηγητές: Κνισοβίτη Ζωή, Κοντού Μαίρη, Κουρτέση Μαριάννα, Κοντού-Χαζάπη Χρυσούλα, Σκόρδου Αναστασία και ο Διευθυντής μας Τάσος Καλαϊτζίδης.
(Οι φωτογραφίες θα εμπλουτίζονται σ'αυτή την ανάρτηση, ανάλογα με τις δημοσιεύσεις στο fb των μαθητών μας)


2 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα,από κάθε άποψη,η εκδρομή σας.Ζηλεύουμε...
    Πήρατε τόσα,μαθητές και καθηγητές!
    Εξαιρετική η περιγραφή,πολύ όμορφες οι φωτό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ, Εύα!


      (Παρακαλούμε τα σχόλια να μη γράφονται σε γκρίκλις για να δημοσιεύονται)

      Διαγραφή