Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη του Δημάρχου Άνδρου Γιάννη Γλυνού



1.Πώς νιώθετε που εκλεγήκατε δήμαρχος της Άνδρου;
Πολύ προβληματισμένος. Νιώθω ότι έχω πολύ περισσότερες ευθύνες, αλλά αυτό το γνώριζα από πριν.
2.Το να είστε δήμαρχος ολόκληρου του νησιού είναι μεγάλη τιμή. Θα σας λείψει όμως η δημαρχία μόνο του Κορθίου;
Το Κόρθι είναι ο τόπος που μεγάλωσα. Όλα μου τα χρόνια τα πέρασα εδώ, εκτός από τα φοιτητικά. Είμαι πολύ δεμένος με τον τόπο. Τον αγαπώ και δεν θα μου λείψει. Θα είμαι εδώ. Δεν νιώθω ότι τον εγκαταλείπω, αλλά απλώς ότι το ταξίδι μου μεγαλώνει.
3.Κάθε υποψήφιος έχει αυτοπεποίθηση και πιστεύει ότι θα βγει. Υπήρχε όμως κάποια στιγμή εντός και των δύο εκλογών που να είπατε ότι η καριέρα σας ως δήμαρχος τελειώνει εδώ ή θα ξαναπροσπαθήσετε σε άλλες εκλογές;
Είναι λογικό να σκέφτεσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις, όμως κάθε φορά βάζουμε τα δυνατά μας σε αυτό που κάνουμε. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δεν βάζω υποψηφιότητα νομίζοντας ότι θα βγω σίγουρα.
4.Ποια ήταν η πρώτη σκέψη σας για την Άνδρο μετά την εκλογή σας;
Σκέφτηκα ότι η Άνδρος πρέπει να χαράξει έναν καινούριο δρόμο. Σκέφτηκα το μέλλον του τόπου και τι θα γίνει με τους νέους που θα ζήσουν εδώ, δυσκολότερα, λόγω οικονομικών καταστάσεων που υπάρχουν και στην Άνδρο.
5.Πιστεύετε ότι η διοίκηση ενός ολόκληρου νησιού θα είναι πολύ δυσκολότερη από τη διοίκηση ενός δήμου, που ξέρατε μέχρι τώρα ή η δημαρχία θέλει τρόπο κι όχι κόπο;
Είναι πιο δύσκολο γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε περισσότερα προβλήματα. Χρέος μου είναι να συμβάλω στο να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης που είναι το πρώτο και σημαντικότερο.
6. Δεν θα ρωτήσω για τα έργα που θα κάνετε, θέλω μόνο να μου πείτε τι φιλοδοξίες έχετε γι' αυτό τον τόπο.
Η φιλοδοξία μου είναι μία, να παραμείνουν οι νέοι και να ζουν ευτυχισμένοι σ' αυτόν τον ευλογημένο τόπο.
7. Νομίζετε ότι θα υλοποιηθούν εύκολα οιστόχοι που έχετε βάλει;
Οι στόχοι μου είναι σύνθετοι, δύσκολοι και χρειάζονται πολλή δουλειά από πολλούς ανθρώπους. Αυτοί οι στόχοι φέρνουν τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση, όταν πραγματοποιούνται.
8. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης του νησιού;
α) Η υγεία δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, όμως θα προσπαθήσουμε να είμαστε δίπλα στα ιατρεία και στο Κέντρο Υγείας, για να λειτουργούν σωστά. Μέχρι τώρα, ο Δήμος Κορθίου έχει δικό του ασθενοφόρο με εθελοντές οδηγούς και έχει διοργανώσει προγράμματα προληπτικής ιατρικής, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών.
β) Η εκπαίδευση είναι κύριο κομμάτι του δήμου. Η συντήρηση των σχολείων σε συνεργασία με τους καθηγητές είναι πρώτη μας προτεραιότητα, γιατί το σχολείο είναι για να μας ανοίξει τα μάτια, να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε.
9. Σε περίπτωση ενός σοβαρού προβλήματος (κατολίσθηση, σεισμός, πυρκαγιά) τι σκοπεύετε να κάνετε;
Κάθε φορά αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα σε σχέση με το ποιο είναι. Υπάρχει ένας μηχανισμός πολιτικής προστασίας. Οι πυρκαγιές που βάζουν οι άνθρωποι χωρίς λόγο είναι πολύ συχνές. Γι' αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μια ομάδα εθελοντών και η Πυροσβεστική. Σε περίπτωση κατολίσθησης έρχονται ειδικά μηχανήματα από την Αθήνα. Ο σεισμός δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά πρέπει ο κόσμος να είναι προετοιμασμένος.
10. Τι σκοπεύετε να κάνετε με τα χρέη της Άνδρου; Πιστεύετε πως η Άνδρος θα καταφέρει να βγει από τα χρέη και να ξανασταθεί στα πόδια της;
Ναι, βεβαίως θα τα καταφέρει, αφού κλείσει παλιές υποχρεώσεις, γιατί δεν μπορούμε να προχωράμε με υποχρεώσεις, πρέπει να λύνονται.
11.Πείτε μας δυο πράγματα που σκεφθήκατε να κάνετε στο Κόρθι μετά την εκλογή σας.
1. Να ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός.
2. Να αποκατασταθούν οι πλημμύρες που δημιουργούνται στον παραλιακό δρόμο, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
12. Τι σκέφτεστε να κάνετε για το λιμάνι που φτιάχνεται;
Βοηθάμε να ολοκληρωθεί, γιατί θα είναι χρήσιμο για τους ψαράδες, όμορφος χώρος περιπάτου, ακόμα και εκδηλώσεων (πχ συναυλίες).
13. Θα τελειώσει το πολιτιστικό κέντρο της πλατείας;
Μάλιστα. Έχει πολλά προβλήματα σε σχέση με τη στατικότητά του και θα αρχίσει να ολοκληρώνεται από την άνοιξη. Θα είναι κτίριο για το δήμο και κινηματογράφος, αίθουσα διαλέξεων κλπ.
14. Σίγουρα όλο αυτό τον καιρό η οικογένειά σας σας έχει στηρίξει πολύ. Πιστεύετε ότι χωρίς αυτήν θα τα είχατε καταφέρει;
Όχι, κατηγορηματικά όχι. Χωρίς στήριξη από την οικογένειά του κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει. Κανείς!





ΥΓ: Οι ερωτήσεις της συνέντευξης διατυπώθηκαν από όλους τους μαθητές της Β΄γυμνασίου και η καταγραφή της έγινε από την Αυγουστίνα Μάστορη.
Επίβλεψη: Αναστασία Σκόρδου.