Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Κοινωνική πινακοθήκη: Ο κλαρινογαμπρός

Γεγονός είναι ότι ζούμε στον 21o αι. και οτιδήποτε μοντέρνο γίνεται αποδεκτό από την κοινωνία . Έτσι, όπως κάθε άλλο , έχει διαδοθεί το ντύσιμο του γνωστού σε όλους μας <<κλαρινογαμπρού>> . Αυτό βέβαια προϋποθέτει και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα εκτός από το ντύσιμο.

Για αρχή, είναι κοινά παραδεκτό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό ενός "κλάριν" είναι η εφαρμοστή στο σώμα του μπλούζα που σχηματίζει και ένα μεγάλο V στον θώρακα . Έτσι μπορούν να δείξουν στην κοινωνία και συγκεκριμένα στις κοπέλες το σώμα τους . Αναλυτικότερα, βασικό τους όπλο είναι οι κοιλιακοί τους, τους οποίους χρόνια φτιάχνουν στο γυμναστήριο.

Επιπλέον , συνήθως κυκλοφορούν με τζιν εφαρμοστά στα πόδια τους . Αυτό το κάνουν για να δείξουν τα γυμνασμένα τους πόδια και τα λεφτά τους, καθώς κυκλοφορούν μόνο με μάρκες πολύ ακριβές . Ειδικότερα, αν το βράδυ βάλουν πουκάμισο, το σημείο που έχει τη μάρκα δεν πρέπει να σκεπάζεται απ’ αυτό.

Τέλος όσον αφορά τον εσωτερικό τους κόσμο, οι περισσότεροι είναι καλλιεργημένοι άνθρωποι . Για παράδειγμα τα δύο βασικότερα θέματα που συζητάνε είναι ο στρατός και τα κορίτσια . Δεν έχουν άποψη για τίποτα άλλο, καθώς αν μιλήσουν για πολιτική, ο λόγος τους είναι πολύ επιφανειακός και δεν τον πιστεύουν οι ίδιοι, απλώς συμφωνούν με πολλούς άλλους.


Αυτός είναι ο γνωστός σε όλους μας <<κλαρινογαμπρός >> . Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν έχουμε το δικαίωμα να τους κρίνουμε αλλά είναι από μόνοι τους πολύ προκλητικοί. Πιστεύω πως είναι το άτομο που συναντάμε πιο συχνά και πως αν είσαι κορίτσι <<την έβαψες >> καθώς θα σου λέει μόνο για το γυμναστήριο.

Γιάννης Φραγκιάς

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Κοινωνική πινακοθήκη: Το στιλ ροκ και το ...vlaxa style




Οι ροκ πάντα βάζουν μαύρα ρούχα, μάλλον ολόκληροι είναι στα μαύρα. Φοράνε στενά παντελόνια, βάφονται με μαύρη μάσκαρα, στα χέρια τους φοράνε βραχιόλια με μυτερά αντικείμενα, ασημένια όλα. Τα μαλλιά τους είναι  μακριά, συνήθως μαύρα, αλλά και ξανθά, και κάποιοι βάζουν κόκκινη κορδέλα. Τα παπούτσια τους είναι μαύρα μποτάκια. Τέλος η μπλούζα τους είναι οτιδήποτε, αρκεί να έχει μαύρο χρώμα.
Θέμης Στεφάνου



Η βλάχα φοράει στενά ρούχα, αθλητικό παπούτσι, μια ζακέτα ή ένα στενό τζιν . Επίσης, της αρέσει το κόκκινο ή πράσινο χρώμα στα ρούχα της και πάντα κάτω από τη ζακέτα κρύβεται ένα μάλλινο το οποίο έχει φτιαχτεί από την γιαγιά της. 
Στέλιος Ρόμπος

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Κοινωνική πινακοθήκη: Θύματα της μόδας


ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ (fashion victims)

Από τη Μαρία Σωτήρου 
(Α΄Λυκείου)

Όλοι απορούμε για το τι είναι τα θύματα της μόδας .
Ποια είναι και γιατί η ονομασία τους αυτή;
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει ανθρώπους οι οποίοι φιλοδοξούν να έχουν τα ακριβότερα προϊόντα ,θεωρώντας ότι η εξωτερική εμφάνιση θα κερδίσει τον θαυμασμό. Πιστεύουν ότι τα ρούχα θα πρέπει να συμβαδίζουν με την μόδα  κάτι που πολλές φορές τους οδηγεί στην μανία να αγοράσουν κάτι ακριβό και κάτι το οποίο θα πρέπει να είναι «φίρμα». Αυτό συνδέεται και με το ότι ο αγοραστής θα πρέπει να  είναι οικονομικά επιτυχής ή υπερχρεωμένος! Η τάση αυτή της μόδας οδηγεί τους ανθρώπους  στο ακραίο φάσμα των αποδεκτών σήμερα στιλ που πολλές φορές μπορεί να κυμανθεί από το πανέμορφο στο γελοίο.


Γι αυτό αγαπητοί φίλοι αναγνώστες προσέξτε!
Ένα θύμα μόδας είναι σε θέση να αναγνωρίσει την προέλευση του ενδύματός σας.
Δεν φοράς φόρεμα πράντα και παπούτσια μανόρε ; H τσάντα σου είναι φτηνή απομίμηση και το άρωμα σου δεν είναι DOLCE & GABBANA;
Πώς τόλμησες να διαπράξεις αυτό το  ΕΓΚΛΗΜΑ!
Ας σε βοηθήσει ο θεός να μην συναντήσεις στο δρόμο σου θύμα της μόδας, γιατί το μάτι του δε θα πέσει τυχαία πάνω σου!!!

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Α΄Λυκείου-Νεοελληνική Γλώσσα: Κοινωνική Πινακοθήκη (ποζέρια και αθλητές, φλώροι και emo)

Από την Κάτια Σαραβάνου


Ποζέρι- Ποζεράς
Η λέξη ποζέρι ή αλλιώς ποζεράς προέρχεται από την λέξη πόζα. Είναι ένα άτομο συνήθως εφηβικής ηλικίας το οποίο θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής και χωρίς να ξέρει πως να το κάνει σωστά, φοράει συνήθως μάρκες μήπως και του δώσουν λίγη προσοχή. Το μόνο που καταφέρνει βέβαια είναι το αντίθετο. Η πράξη του γίνεται με επιδεικτική υπερβολή και αποσκοπεί στο να τραβήξει την προσοχή των άλλων. Αυτό το μοναδικό στιλ συνοδεύεται με ανυπέρβλητο σνομπ ύφος προς όλους τους άλλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους . Προφανώς έχει όλα τα social media και όποιος έχει κάνει το λάθος να τον έχει σε κάποιο από αυτά, σίγουρα το έχει μετανιώσει πικρά, αφού καθημερινά ανεβάζει μια νέα άθλια φωτογραφία επιδεικνύοντας για μια ακόμα φορά το νέου του iphone...
Πριν λίγο καιρό τα ποζέρια δεν σταματούσαν μόνο σε αυτά αλλά κλαιγόταν κανονικά, στέλνανε και μηνύματα που παρακάλαγαν στην κυριολεξία για ένα like στο facebook, ήταν ικανοί να κάνουν τα πάντα,ακόμα και να πουλούσαν στο διάβολο την ψυχή τους και όλο αυτό για να νιώσουν κατά ένα like πιο famous. Σοβαρά δεν ήταν.
Γενικά αυτό το άτομο προκαλεί μια απέχθεια προς το πρόσωπο του, επειδή ζει, επειδή υπάρχει, μόνο και μόνο επειδή αναπνέει.

Οι αθλητές
Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρο τον πλανήτη κατοικούν γύρω στα 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αριθμός μεγάλος. Φανερό είναι ότι ο καθένας διαφορετικός, ο καθένας έχει το δικό του χαρακτήρα, τη δική του εμφάνιση, τη δική του συμπεριφορά. Υπάρχουν ομοιότητες, όπως οι βιολογικές ανάγκες. Παραμένει όμως ο κάθε άνθρωπος μοναδικός.
Η κοινωνία μας σήμερα έχει ''βάλει'' σε καλούπια τους ανθρώπους. Όλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να δείξουν μια γρήγορη και καλή εντύπωση. Ελάχιστοι είναι αυτοί που κρατούν χαμηλό προφίλ και προτιμούν την κατάλληλη στιγμή για να αποδείξουν ποιοι είναι πραγματικά.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκείνοι που ξέρουν ποιοι είναι. Δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση ούτε κοπλιμέντα. Δεν είναι ούτε απαισιόδοξοι ούτε θέλουν βέβαια να κάνουν και εντύπωση. Συχνά αυτοί οι άνθρωποι είναι οι αθλητές, επειδή θέλουν με ό,τι κάνουν να μην γίνονται στόχοι των αντιπάλων τους και από εκεί που οι αντίπαλοι θεωρούν ότι αυτοί δεν είναι αντάξιοι τους, έτσι να κάνουν την ανατροπή. Είναι πολύ όμορφο αυτό. Αλλιώς ονομάζονται και "ήρεμες δυνάμεις". Οι άνθρωποι αυτοί είναι ισορροπημένοι και έχουν  μεγάλη οξυδέρκεια. Επίσης είναι πολύ προσιτοί σε όλους , όποιοι και να είναι πάντα θα έχουν σκυμμένο το κεφάλι και θα είναι πολύ φιλικοί. Ποτέ δεν θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση λέγοντας μεγάλα λόγια για τον εαυτό τους. Στην αρχή θα νομίζεις ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι τίποτα και από εκεί που δεν το περιμένεις, κάπως  θα το φέρουν οι συγκυρίες και θα μάθεις ότι είναι κάτι το πολύ μεγάλο και τόσο καιρό δεν το είχες αντιληφθεί λόγω του χαμηλού τους προφίλ. Τότε αναθεωρείς και τους εκτιμάς λίγο ακόμα. Είναι σπάνιοι άνθρωποι, ξέρουν πολύ καλά να διαχειρίζονται τη ζωή τους, επειδή όμως είναι τόσο καλοί δεν ανέχονται το ψέμα και την αχαριστία. Πραγματικά αυτούς τους ανθρώπους τους θαυμάζω πολύ.

ΦΛΩΡΟΙ ΚΑΙ EMO 
Aπό την Κατερίνα Πολίτη

Φλώροι είναι αρκετοί άνδρες γύρω μας πλέον. Το στιλ τους περιλαμβάνει ντύσιμο με ακριβές μάρκες και μαλλιά με πολύ ζελέ. Συνήθως ζουν με τα χρήματα των γoνιών τους και εiναι πολύ ψώνια. Οι φλώροι γενικά παρουσιάζουν άσχημη συμπεριφορά, αλλά τις περισσότερες φορές είναι δειλοί στην πραγματικότητα.


Οι emo είναι ένα κίνημα του οποίου οι πρεσβευτές είναι καταθλιπτικοί (χωρίς συγκεκριμένο λόγο) , τους αρέσει να πηγαίνουν σε κηδείες και να κλαίνε, χαρακώνονται, δεν βγάζουν από πάνω τους τα μαύρα. Αγόρια και κορίτσια είναι βαμμένα με τον ίδιο τρόπο (μαύρη μάσκαρα και eyeliner). Έχουν μακριά φράντζα και πολλά άθλια σκουλαρίκια σαν καρνάβαλοι. Το κίνημά τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '80 στη Washington. Πλέον έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. 

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Η σχέση μου με το skateboard

                                                                                                                                                                                              



Το skateboard είναι το αγαπημένο μου σπορ γιατί είναι κάτι που με κάνει να χαλαρώνω και να νιώθω ελεύθερος.Το skateboard μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά για κάποιον που αρχίζει τώρα θα δυσκολευτεί αρκετά.Εγώ άρχισα να κάνω από τότε που ήμουν 11 χρονών, όταν είχαμε πάει στην Αθήνα στον ξάδερφο μου να μείνουμε, είδα ότι είχε skateboard και τον ρώτησα αν μπορώ να κάνω και μου είπε ναι. Έφαγα κάνα δυο "σαβούρες", αλλά άρχισα να μαθαίνω και έτσι μετά από δύο μέρες πήρα και εγώ. Γι'αυτό έχω μια καλή σχέση με το skatebοard.



                                                                                                                           Γιάννης
                                                                                                                              ΚαλογρίδηςSKATEBOARD skateboarding skate h wallpaper background                                                                     καλογρίδης

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Πώς φαντάζομαι το μέλλον



Το μέλλον το φαντάζομαι λίγο παράξενο. Τα ταξί θα καταργηθούν κι θα αντικατασταθούν με πυραύλους που αντί για καύσιμα θα καίνε φασολάδα. Στο φεγγάρι θα έχει φτιαχτεί μια μεγάλη βίλα που εκεί θα πηγαίνει τα καλοκαίρια διακοπές όποιος θέλει .Επίσης στο μέλλον θα υπάρχουν δέντρα που για καρπό θα έχουν όλες τις κασέτες, όλα τα ηλεκτρονικά κι πολλά γλυκά. Στο μέλλον δεν θα υπάρχει πόλεμος κι οι λαοί θα μαλώνουν μόνο για το ποια είναι η πιο όμορφη χώρα. Όλοι θα έχουμε την ίδια θρησκεία θα πιστεύουμε στο μεγάλο κι παντοδύναμο ...Αντώνη Σκόρδο. Επιπρόσθετα πάντα θα είναι μέρα κι δεν θα βραδιάζει ποτέ. Ο μέσος όρος ηλικίας κάθε ανθρώπου θα είναι κάπου στα 1925 χρόνια κι ο μέσος όρος των χρημάτων του 2 δισ. ευρώ. Επίσης δεν θα υπάρχουν κλέφτες άρα δεν θα έχεις κάποιον φόβο. Έτσι φαντάζομαι εγώ το μέλλον!

Αντώνης Σκόρδος

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ένα παραδοσιακό φαγητό από την Αλβανία

'ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ,ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΑ
από τον Ρονάλντι Φιράιν

Η πίτα με κρεμμύδια,ντομάτα και πιπεριά είναι αλβανική συνταγή. Εμένα μου αρέσει πολύ, γιατί έχει μια πλούσια γεύση και τέλειο άρωμα,επίσης έχει και όμορφη εξωτερική εμφάνιση.Στην Αλβανία είναι πολύ γνωστή και αρέσει σε όλους τους Αλβανούς,θα σας ελεγα πώς γίνεται αλλά επειδή είμαι μικρός, δεν ξέρω πώς φτιάχνεται, αν ήξερα θα σας έλεγα,όταν θελήσετε να τη φτιάξετε, εδώ θα είναι η μάνα μου,τώρα είναι η ώρα να φεύγω ,γεια σας.

ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΠΟΙΑ ΤΑΞΗ ΘΑ ΤΗ ΦΑΕΙ ΠΡΩΤΗ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Τα Τσούνια: ένα ανδριώτικο παιχνίδι

 Τα τσούνια είναι ένα Πασχαλινό παιχνίδι που το παίζουν στο Κόρθι της Άνδρου. Τα τσούνια είναι παρόμοια με το BOWLING. Αναλυτικά, αποτελούνται από εννέα (9) ξύλινους κυλίνδρους (σαν κορίνες)- οχτώ (8) ίδιου μεγέθους περίπου πενήντα ( 50) εκατοστών, και  ένας ( 1) περίπου εξήντα (60) εκατοστών- και μια ξύλινη οβάλ μπάλα σχεδόν διπλάσια από έναν ανδρικό καρπό.  Όλα φτιαγμένα από συμπαγές ξύλο για να είναι βαριά, έτσι ώστε να μην πέφτουν εύκολα από τον αέρα, που έχουμε στο νησί μας αρκετό.Το στήσιμο είναι απλό: Τα οχτώ στήνονται  με τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζουν ένα τετράγωνο (ένα στην κάθε γωνία και από ένα στο μέσο κάθε πλευράς). Η απόσταση μεταξύ τους είναι όσο το μήκος τους, δηλαδή περίπου 50 εκατοστά. Στο κέντρο του τετραγώνου μπαίνει το μεγαλύτερο , ο «Εννιάρης». Για να πραγματοποιηθεί το παιχνίδι χρειάζονται δυο ομάδες (δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των παιχτών κάθε ομάδας). Οι παίχτες θα πρέπει να είναι ηλικίας μεγαλύτερης από  επτά (7) ετών, ανεξαρτήτως φύλου. Επειδή η συμμετοχή είναι πάντα μεγάλη, γίνεται κλήρωση για να βρεθούν τα ζευγάρια και οι αγώνες είναι με αποκλεισμό. Οι νικητές περνάνε στην επόμενη φάση, όπου ξαναγίνεται κλήρωση κτλ.  Αφού έχουν βρεθεί οι αντίπαλοι, έχει οριστεί επιτροπή, που κρατάει  το σκορ και ελέγχει την καλή λειτουργία των  αγώνων, το παιχνίδι αρχίζει! Με κέρμα καθορίζεται ποιες ομάδες θα ξεκινήσουν. Η «μπάλα» δίνεται στην κληρωθείσα ομάδα η οποία πηγαίνει στη γραμμή βολής, που είναι περίπου δέκα (10) μέτρα από τα στημένα τσούνια. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η μπάλα να ρίξει όσα περισσότερα ξύλα (τσούνια) στην κάθε βολή. Όσα πέσουν, τόσους βαθμούς παίρνει η ομάδα. Αν κάποια ομάδα καταφέρει να ρίξει μόνο τον «Εννιάρη», κερδίζει εννέα (9) βαθμούς και ξαναπαίζει ο ίδιος παίχτης. Αν πέσει ο «Εννιάρης» και ένα ακόμη, είναι δύο (2) βαθμοί, και ούτω καθεξής! Νικήτρια ομάδα είναι αυτή που θα συγκεντρώσει  ακριβώς 51 βαθμούς. Αν ξεπεράσει τους 51 βαθμούς, «καίγεται» και επιστρέφει στους 31 βαθμούς. Αν «καεί» τρεις (3) φορές χάνει! Οι παίχτες της κάθε ομάδας εναλλάσσονται ο ένας μετά τον άλλο με συγκεκριμένη σειρά, που έχει προ-δηλωθεί στην εγγραφή της ομάδας.                                                                                                        
Από τον Λεωνίδα Πανταζή

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Επίσκεψη στο εργαστήριο σοκολάτας

         
                                          ΤΟ       ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ     ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
                                                      από τον Στέλιο Κωνσταντή        


      Αυτό που μου έκανε  εντύπωση τα  φετινά  Χριστούγεννα  ήταν το εργαστήριο σοκολάτας που  επισκέφτηκα στο  Μαρούσι.
            Όταν μπήκα μέσα, άρχισα να  κοιτάω   γύρω  γύρω.  Όλα   ήταν   λίγο περίεργα, γιατί δεν είχα ξαναδεί   ποτέ  κάτι  τέτοιο. Διάφορα  σχέδια από σοκολάτα  υπήρχαν  παντού,  όπως παπούτσια,  καπέλα , κάστρα, μπάλες ποδοσφαίρου σε 3D. Το πιο μεγάλο   και εντυπωσιακό   αξιοθέατο   ήταν  όμως ο καταρράκτης από  σοκολάτα που σου ερχόταν να βουτήξεις  μέσα. Μας   αφηγήθηκαν  την ιστορία της σοκολάτας,  ποιος  την ανακάλυψε  και  πού. Το πιο πρωτότυπο σχέδιο ήταν η κάμερα σοκολάτα,    υπήρχε   ακόμα  και   η  παραμικρή   λεπτομέρεια,    το   κουμπάκι που έχει η κάμερα το είχαν φτιάξει.    Αν ποτέ  σας  δοθεί   η  ευκαιρία  να πάτε σε
ένα εργαστήριο σοκολάτας ,να ξέρετε  πως   θα περάσετε  τέλεια.
Αποτέλεσμα εικόνας για πρωτοτυπα σχεδια σοκολατας

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι στην Αμερική.

Ένας χριστουγεννιάτικος προορισμός που ονειρεύομαι  να πάω είναι η Αμερική. Το πρώτο πράγμα που μου αρέσει σε αυτό το ταξίδι είναι ότι θα περάσω πάνω από τον Ατλαντικό με ένα τεράστιο αεροπλάνο.
 Όταν φτάσω εκεί, ξέρω ότι θα περάσω τέλεια, επειδή εκεί θα είναι τα ξαδέρφια μου που έχω να τα δω από το καλοκαίρι Σκέφτομαι ότι, όταν ξυπνήσω, επειδή συνήθως στην Αμερική χιονίζει, όταν θα  βγω έξω με τα ξαδέρφια μου, θα παίξουμε χιονοπόλεμο, θα φτιάξουμε χιονάνθρωπους και το κλίμα θα είναι χριστουγεννιάτικο αλλά και παγωμένο. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι ότι όλα τα σπίτια ,τα μαγαζιά και οι δρόμοι είναι στολισμένα με εκατοντάδες χρωματιστά φωτάκια και διάφορα άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Επίσης φαντάζομαι ότι θα πάω σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου εκεί θα κάνω βόλτες στα μαγαζιά, ,θα φάω τα φημισμένα ντόνατς της Αμερικής και θα πάω σινεμά. Η Αμερική, λένε, έχει φθηνές αγορές και έτσι εγώ θα μπορέσω να κάνω πολλά ψώνια και κυρίως ηλεκτρονικά που μου αρέσουν. Ελπίζω να πάω και στην εταιρεία της Apple, για να αγοράσω ένα  iphone6s και στην Sony, για να μπορέσω να αγοράσω ένα playstation4.
Εύχομαι να καταφέρω να πάω στην Αμερική και να πραγματοποιήσω όλα τα παραπάνω και να περάσω διαφορετικά Χριστούγεννα από την Ελλάδα.


Σταύρος Κοζανίδης.

Η Πρωτοχρονιά στην Πισωμεριά



Το πρωί της Πρωτοχρονιάς όλοι οι Πισωμερίτες πηγαίνουν στην εκκλησία, μετά μαζεύονται και φτιάχνουν μικρές ή μεγάλες ομάδες και γυρνάνε  όλοι μαζί από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Κάτι παρόμοιο κάνουν και οι κάτοικοι του Κορθίου αλλά με μία μικρή διαφορά, εκείνοι δεν λένε όλους τους στίχους από τα κάλαντα.

Ιωάννα Καρπούζη











Η Αθήνα τα Χριστούγεννα

Πριν από λίγες μέρες, πήγα στην Αθήνα για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η Αθήνα είναι μια πολύ ωραία πόλη και μπορείς να κάνεις πάρα πολλά. Όμως καθώς περπατούσα στους δρόμους, έβλεπα, ανά διαστήματα και σε διάφορα σημεία της πόλης ,ανθρώπους πολύ φτωχούς που είχαν χάσει το σπίτι τους και έμεναν σε στοές και κάτω από γέφυρες. Το κρεβάτι τους ήταν φτιαγμένο από κούτες ή από άλλα αντικείμενα. Εκτός από τους άστεγους είδα και πολλά παιδιά που έπλεναν τα τζάμια των αυτοκινήτων στα φανάρια ή πουλούσαν χαρτομάντιλα και περίμεναν να πάρουν χρήματα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Όλα αυτά είναι δυσάρεστες εικόνες και δεν πρέπει να υπάρχουν στον κόσμο μας. Εύχομαι τα Χριστούγεννα του 2016 που θα πάω ξανά στην Αθήνα, να μην υπάρχει κανένας άστεγος και κανένα παιδί στα φανάρια.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗΣ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Καλικάντζαροι στο Κόρθι

05/01/2016


 Φαντάζομαι καταλάβατε για τι θα σας πω σήμερα...Ναι πολύ σωστά, θα σας πω για τους Καλικάντζαρους του Κορθίου!!!Στις 5 Ιανουαρίου του καινούριου χρόνου, μετά τις 7:00 το απόγευμα, οι Καλικάντζαροι ήρθαν και αναστάτωσαν τον πεζόδρομο του Κορθίου με τσαμπούνες, σφυρίχτρες, φωνές, κουδούνια, καπάκια από κατσαρόλες ή και με τις ίδιες τις κατσαρόλες!!!Χόρευαν με τον κόσμο, έμπαιναν μέσα στα μαγαζιά και έκαναν σαματά, ξεπετάγονταν μέσα από τα στενά και τρόμαζαν τον κόσμο, τραβούσαν των γυναικών τα μαλλιά και των ανδρών τους σκούφους είτε τους σκούνταγαν στην πλάτη κι όταν γύρναγαν κανείς δεν ήταν πίσω τους, χόρευαν γύρω από τους ανθρώπους και τέλος πάντων γενικότερα τους πείραζαν!!!Αυτό γινόταν σε όλη την διαδρομή από τον φούρνο του Μουστάκα μέχρι και την πλατεία. Όταν έφτασαν εκεί άναψαν μία μεγάλη φωτιά στο κέντρο της (της πλατείας) και χόρεψαν γύρω της μερικοί από αυτούς ενώ άλλοι έκοβαν το δέντρο (εννοείτε πως αφού το έκοψαν μπήκαν και αυτοί στον χορό).Ύστερα από...αρκετό χορό έπιασαν τα αλεύρια και άρχισε ο αλευροπόλεμος...Αφού έγιναν...άσπροι οι Καλικάντζαροι μας άρχισαν να φωνάζουν και να τσιρίζουν και να λένε :''Φεύγετε να φεύγουμε έρχεται ο τρελόπαπας με την αγιαστούρα του και με την βρεχτούρα του. Μας άγιασε μας έβρεξε και μας, μας εκατέκαψε!'' και πραγματικά ο...τρελόπαπας και τους έβρεξε, τους άγιασε και οι Καλικάντζαροι μας έφυγαν μακριά... 


                                                                                                   Καίτη Ζάννε


Προχωρώντας στον πεζόδρομο και κάνοντας...σκανδαλιές!!!
Καθώς κόβουν το δέντρο!!!




Είχαν όμως και μια πολύ καλή...πώς να το πω;;;...Αφηγήτρια!!!

 Ο...τρελόπαπας έρχεται!!!
Όχι που θα έλειπαν τα βεγγαλικά!!!
Να και ο αλευροπόλεμος!!!


Ξανά εικόνα από τον αλευροπόλεμο αλλά αυτή τη φορά κοντινή!!!

''ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΣΤΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΥ''


 Η οικογένεια μου κι εγώ αποφασίσαμε να πάμε στην Αθήνα για χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Όταν φτάσαμε στην Αθήνα και προχωρήσαμε προς το σπίτι μας, περάσαμε από το ζωολογικό πάρκο και διακρίναμε μια πινακίδα που έγραφε πως έφεραν ελέφαντες. Τότε ενθουσιαστήκαμε και αποφασίσαμε μια μέρα να πάμε να τους δούμε!
 Όταν έφτασε αυτή η μέρα και πήγαμε στον ζωολογικό πάρκο, για αρχή ακολουθήσαμε τον δρομάκι με τα πουλιά, μετά είδαμε διάφορα ζώα, τα όποια βεβαία είχα ξαναδεί γιατί έχω ξανά πάει στο αττικό πάρκο, αλλά μου άρεσε που τα ξαναέβλεπα, τα παρατηρούσα καλύτερα και έβλεπα στοιχεία τους που δεν είχα ξαναδεί.
Αλλά αυτό που περίμενα με αγωνιά να δω και εντυπωσιάστηκα ήταν οι ελέφαντες. Ήταν πανέμορφοι με εντυπωσίασε ότι είχαν μικρά αυτιά και αντίστοιχα μικρούς χαυλιόδοντες αλλά μας είπαν πως ήταν ασιατικοί ελέφαντες, επίσης ήταν πολύ φιλικοί με τους ανθρώπους, έρχονταν κοντά μας και ανασήκωναν την προβοσκίδα τους και πηγαινοέρχονταν στην λίμνη που έχει κατασκευαστεί ειδικά για αυτούς .
Μάθαμε διάφορες πληροφορίες από τους υπεύθυνους του Αττικού Πάρκου: ότι είναι 10 ετών και ζυγίζουν 3 τόνους ο κάθε ένας , ζουν στο ζωολογικό πάρκο σε μια έκταση 8000 τμ και προέρχονται από το ζωολογικό πάρκο της Ολλανδίας, τα ονόματα τους είναι Λεσό και Μιο και ότι από την πρώτη μέρα προσαρμόστηκαν στον νέο τους περιβάλλον.
Τράβηξα αρκετές φωτογραφίες και τις έβαλα στο δωμάτιο μου τελικά ήταν μια εντυπωσιακή μέρα για μένα.



http://www.sport24.gr/genika/advertorial/article3821649.ece/BINARY/original/el1.jpg              ΦΡΟΣΩ ΓΡΙΜΑΝΗ